Je hond als spiegel van jezelf

Tatoeage verwijderen - Carbon Peeling - Gelpolish - Manicure - Harderwijk

Ik vertel je een verhaal over mijn hond Lynn. Lynn is een, wat kleinere, herder look a like. Ze is geboren ergens op straat in Spanje. Na 8 weken werd ze afgegeven bij het plaatselijke asiel waar ze haar eerste 6 maanden heeft doorgebracht.

Tot ze de reis naar Nederland maakte. Ik maakte kennis met een vreselijk lief, onzeker maar blij hondje. Samen met mijn andere hond een echte twee-eenheid. 

In huis gaat het perfect, ze is wat waakser dan de andere hond maar dat mag

Je hond als spiegel van jezelf
Lynn

Op straat slaat de onzekerheid toe en blaft ze naar iedereen, ze weet zich geen raad en haar adrenaline gehalte vliegt omhoog. Overal triggers en beweging. Ze heeft geen flauw idee wat okeej is en wat gevaar. Als ze blaft en opspringt staan haar nekharen overeind.

Iedereen op straat denkt een gevaarlijke herder die mensen aan wil vallen te zien.

Maar weinig mensen zien een hondje dat bang is en zich geen raad weet en daarom maar een grote mond opzet om dit te maskeren.

Ik zie boze gezichten mijn kant op en afkeurende gezichten richting Lynn.

Loop ik in een rustig bos met de beide honden aan een lange lijn dan is het feest. Huppelend en vooral veel snuffelen, een heerlijke ontspannen wandeling zonder triggers. 

Hond als spiegel van jezelf

Lynn spiegelt veel mensen. Misschien herken jij je wel in haar.

Je kent vast wel iemand die jou misschien verbaal in een hoekje drukt, jij probeert vriendelijk iets te zeggen maar krijgt een grote mond terug. Direct heb je een hekel aan die persoon en doet er alles aan om diegene te vermijden. Jouw mening slik je maar snel in want die discussie wil of kun je niet aan.

Als je eens wat verder zou kijken dan die grote mond (net zoals het blaffen van mijn hond), wie weet is diegene die zo schreeuwt om jouw aandacht te krijgen juist super onzeker. Ze denkt misschien wel dat jij haar afkeurt omdat je niets zegt, voelt zich afgewezen.

Misschien ben jij wel degene die zich al snel aangevallen voelt en uit onmacht je stem laat horen. Omdat iemand minder reageert ga je nog harder schreeuwen, hoor mij.

Hoe kom je toch nader tot elkaar?

Heel simpel, spreek je begrip uit naar iemand. Laat iemand weten dat je hem/haar wel hoort.

Kort voorbeeld:
Ik begrijp dat jij je enorm boos maakt, dat doe ik namelijk ook. Hoe zouden we dit nu samen kunnen oplossen? (uiteraard met een duidelijke rustige stem)

De schreeuwende persoon zal nog even moeten uitrazen, dus zal nog even doorgaan.

Jij herhaalt, poeh het zit je hoog, haal even adem haha (glimlach doet wonderen), laten we even gaan zitten en kijken hoe we dit gaan aanpakken. Zal ik een kop thee zetten?

Blijft iemand doorgaan, besluit dan heel resoluut. Joh ik vind het net zo vervelend als jij, ik ga er even over nadenken hoe we dit kunnen aanpakken, ik kom er morgen bij je op terug (en dit ook daadwerkelijk doen). Creëer rust door even afstand te nemen.

Jij bent de spiegel

Ik wil je vooral laten inzien dat jij ook de spiegel bent, geef het goede voorbeeld. Met mijn hond heb ik het opgelost door haar uit de situatie te halen waarin ze zich niet fijn voelt. Ik ga zelden een rondje in de wijk wandelen met alle triggers, ik zorg dat ze rustig en blij blijft door naar rustige uitlaatplekken te gaan. Geef haar de begeleiding die ze nodig heeft. En vooral blijf ik rustig, praat met een zachte stem en neem af en toe even een hele diep zucht. Lynn schudt zich uit en ontspant.

Jij kunt ook een keuze maken wat je wilt, geef je jouw energie aan de ander of neem je liever even afstand. Zolang jij mee blijft schreeuwen komt er geen oplossing. Maar besef dat je geen aanname kan doen dat iemand die schreeuwt niet okeej is. Weet dat daar altijd een zacht mens achter schuilt.

Loop jij regelmatig tegen nare situaties aan en weet je niet hoe je dit kunt oplossen? Trek jij het leed van iedereen aan en zet jij jezelf daarmee aan de kant? Voel jij je onzeker en rent liever weg voor dit soort situaties? Plan jouw afspraak in voor een single behandeling of misschien wel een fijn traject waarin jij jezelf weer op 1 gaat zetten. Waar je leert wat belangrijk voor je is en hoe je die kracht in kan zetten.